Mustijokilaakso

Mäntsälä-Pornainen-Porvoo

Mustijokilaakso on aivan pääkaupunkiseudun tuntumassa sijaitseva jokialue, jonne on erinomaiset kulkuyhteydet niin autolla, junalla kuin lentäenkin. Miltei 2 miljoonaa suomalaista asuu alle tunnin kulkuyhteyden päässä Mustijoen alueesta. Nopeat yhteydet  valtateiden 4 ( E75) ja 7 (E18) kautta, rautatieyhteys Mäntsälään sekä alle 30 minuuttia Hki-Vantaan lentoasemalle mahdollistavat helpon pääsyn nauttimaan alueen kauniista luontomaisemista ja monipuolisesta aktiviteettitarjonnasta.

60° 20′ 5.34″ N25° 32′ 8.88″ E (karttalinkki Google Maps)

Mustijoki on Suomenlahteen laskeva joki, jonka vesistöalue sijaitsee pääosin Uudenmaan maakunnan alueella ja pieneltä osin Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen maakuntien alueella. Joen tärkeimmät latvahaarat ovat Mäntsälänjoki ja Hirvihaaranjoki. Vesistön valuma-alueen järvisyys on 1,5 %.

Mäntsälänjoki virtaa kapeana ja rauhallisena jokena Mäntsälän keskusta-alueen halki. Joki saa alkunsa Mäntsälän Saaren kylässä olevasta Hunttijärvestä. Mäntsälän keskustan pohjoispuolella siihen virtaa lännestä Saarenjoki.

Mäntsälän keskustan eteläpuolella Mäntsälänjoki ja Hirvihaaranjoki yhtyvät Mustijoeksi. Joen alajuoksun varrella sijaitsee Pornaisten keskustaajama Kirveskoski. Mustijoki laskee Suomenlahteen Porvoon Kilpilahdessa.

Mustijoesta on tehty aikaisemmin virtavesien kalataloudellinen selvitys ( Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistys ry 2007 ).  Mustijoen Luontomatkailuyhdistys ry tulee tekemään nykyisen hankkeen aikana alueelle virkistyskäyttösuunnitelman.